انگور یکی از میوههای تاریخی است. شیره انگور سفید که از دیرباز انسانها از آن استفاده میکردند. به طوری که انگور پیش از پیدایش غلات، به طور فراوان در جنگل وجود داشته است. و قدمت آن را حدود 7 هزار سال تخمین میزنند.
در روایات موجود است حضرت نوح(ع) نخستین کسی بود که به پرورش انگور پرداخت. دوران فنیقی ها و آشوری ها در مصر، پرورش انگور وجود داشته است و در دوران هامورابی، پادشاه بابل در 1670 سال قبل از میلاد، تاکستان های فراوانی در منطقه رودخانه دجله و فرات وجود داشته.
و بر طبق نظریه مورخین بذر انگور از مناطق نامعلوم توسط شخصی به نام “سایبولد”به جنوب آرارات و شرق دجله (تقریبا منطقه آذربایجان و کردستان امروزی) منتقل شده است.
عربها نیز در کشت وپرورش انگور سهم به سازیی دارند. از قرار معلوم ملت یهود انگور را به یونان و بعدها به ایتالیا وارد کردند. سپس در کشورهای اروپایی و مخصوصا فرانسه کشت آن معمول شد.
جالب است بدانید انگوری که اولین بار کشمش از آن درست شده، در مصر و ایران حدود 2000 سال قبل میلاد مسیح، کشت میشد و در کتب عهد عتیق، انجیل و قرآن هم از آن نام برده است.
در ابتدا پیدایش کشمش، رومی ها و یونانی ها اماکن مذهبیشان را با انگور و کشمش تزیین میکردند و کشمش را به عنوان جایزه به افراد برنده در مسابقات ورزشی می دادند.
تا قرن بیستم ترکیه، ایران و یونان تولید کننده گان اصلی کشمش بودند. و در اواسط قرن بیستم آمریکا و استرالیا به عنوان دومین تولید کننده بزرگ کشمش در جهان شناخته شدند.
امروز صنعت کشمش آمریکا در ایالت کالیفرنیا (اولین مکان تولید کشمش در سال 1851) متمرکز است.
تا قبل از جنگ جهانی دوم، ایران بزرگ ترین و مهم ترین کشور تولید کننده کشمش و شیره انگور در جهان بوده است.
از مقاله “تحلیل راهبردی و بازاریابی کشمش” زهرا سایه وند زمستان 1396
شیره انگور چیست و آن را به چه اسم هایی می شناسیم؟
شیره انگور جوشانده ی غلیظ آب انگور است. معمولا شیره انگور در دو نوع تیره و روشن تهیه می شود که نوع تیره آن مشخصاٌ دارای پخت بیش تر و غلظت بیش تر است.
در زبان انگلیسی به آن grape syrup می گویند. در فارسی به نام دوشاب (یا دوشو doosho) هم شناخته می شود.
تاریخچه شیره انگور در ایران و دیگر کشورها
شیره انگور در ایران و چندین کشور سابقهای به اندازه تاریخ دارد از جمله کشورهای پیشرو در ساخت شیره انگور می توان به یونان و روم باستان اشاره کرد.
این کشورها پنج قرن پیش از میلاد مسیح به تهیه شیره انگور می پرداختند. همچنین در بعضی از مناطق ترکیه سبک خاص را برای تهیه دوشاب به کار می برند.